Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

СВОБОДАТА И ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ

СВОБОДАТА
Алтернативен линк


СВОБОДАТА И ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ




Светът на светлината изисква свобода. Който се движи в тоя свят, трябва да бъде свободен. Не можеш да мислиш свободно, ако не влезеш в Божествения свят. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание -10)



Светът на топлината също изисква свобода. Не можеш да чувстваш свободно, ако не влезеш в духовния свят, т.е. в света на топлината. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание -10)



Светлината регулира топлината, а топлината - силата. Следователно свободният в Божествения свят е свободен и в духовния; свободният в духовния свят е свободен и във физическия . (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание -10)



Сегашните хора търсят свобода, но не по Божествен начин и вместо да я получат, объркват конците, не са хванали както трябва. Ако знаят от де да хванат и как да намерят края на конеца, всичко ще върви добре. Има нещо объркано в умствения, в духовния и във физическия свят на хората. Те са отделили тези светове така, като че нищо общо няма между тях. Това е все едно да мислите, че между мозъка, дробовете и стомаха няма никаква връзка. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 43)



За да бъде свободен на физическия свят, човек трябва да има правилни отношения с окръжаващите. За да бъде свободен в духовния свят, човек трябва да бъде добър, да носи велик морал в сърцето си. За да бъде свободен в умствения свят, човек трябва да бъде философ, да има права мисъл. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - изд. 1938 г. София - 75)



Щом искаш да се освободиш, ти си в Божествения свят. Щом си ограничен, ти си във физическия свят. (ДРЕХАТА НА ЖИВОТА - изд. 1950 г. София - 40)



Щом се справи с всички препятствия, в душата на ученика настъпва абсолютен мир. Той влиза вече в причинния свят, в света на абсолютната свобода, дето Истината царува. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд.1936 г. София - 151)





НАГОРЕ